Wat is RSS

feed iconEr is al veel geschreven op het internet over RSS. Meestal is het een erg technisch verhaal waar je als gemiddelde computergebruiker niet veel aan hebt. Geprobeerd is om hieronder een beetje duidelijk weer te geven wat het nou eigenlijk inhoudt.

Heel beknopt samengevat: RSS is een hulpmiddel om over wijzigingen op een website op de hoogte gehouden te worden. De eigenaar van een website maakt een bestandje (een zogenaamde 'feed') aan op zijn website met daarin de 'headlines' uit de pagina's die hij belangrijk vindt. Op dit bestandje kan jij je als gebruiker abonneren en zo beslissen of je wel of niet dat artikel of die pagina gaat lezen.

Zie je een website als een boek, dan kan je de RSS-feed beschouwen als een inhoudsopgave die je vaak voor- of achterin een boek vindt. Zodra een bladzijde aan het boek (website dus) wordt toegevoegd, wijzigt de inhoudsopgave. Jij als gebruiker hoeft dus alleen maar de inhoudsopgave te lezen om te zien of er iets is toegevoegd op de website en hoef je niet continue alle websites in de gaten te houden.

De meeste rss-feeds worden gemaakt door weblogs, nieuwspagina's of marktplaatsen. Challenge maakt er zelf ook eentje voor haar nieuwsberichten (overigens níet voor overige wijzigingen op de website).

Tot zover de beknopte uitleg. Wil je meer details en weten hoe je die rss-feeds kan lezen, lees dan verder.

 

RSS

Waar RSS nu precies een afkorting van is, is nog steeds niet helemaal duidelijk. Volgens de ene website betekent het 'RDF Site Summary' of 'Rich Site Summary', de andere legt het weer uit als 'Really Simple Syndication'. Eigenlijk maakt het ook niet uit wat het betekent, zolang je maar weet wat ermee wordt bedoeld.

Gewoonlijk wordt een pagina op het Internet getoond met een mooie presentatie en omgeven door navigatie en advertenties. Met RSS wordt er hiervan een ruwe versie geleverd met alleen de hoofdlijnen en een link naar de echte pagina. Gegevens van de website worden hiermee omgezet in een formaat waarmee andere sites of programma's deze informatie automatisch in hun eigen omgeving kunnen tonen.

De informatie die aangeboden wordt in RSS-formaat noemt men een RSS-feed of een RSS-kanaal. Je kan dus ook zeggen dat een RSS-feed een door de eigenaar gemaakte samenvatting van de website is.

 

Voordelen

Webkopij lezen via een RSS-lezer bespaart de internetter surf- en zoektijd. De programma's zijn bedoeld om snel en gericht op de hoogte te komen van het actuele aanbod in een interessegebied op internet. Je opent je RSS-lezer en ziet meteen op welke (door jou uitgekozen) websites er nieuwe pagina's zijn die mogelijk interessant voor je zijn.
Niet alle sites hebben RSS-feeds, al wordt dit wel steeds vaker aangeboden. RSS-feeds worden voornamelijk toegepast bij websites die frequent worden bijgewerkt, zoals nieuwssites, communitysites en weblogs.

 

Ok, en hoe lees ik die dingen?

Heel simpel: met een RSS-lezer. Dit kan een apart (al of niet gratis) programma zijn, maar steeds vaker wordt een RSS-lezer ingebouwd in een bestaand programma.Veel browsers hebben ook een ingebouwde feed-lezer: Opera, onder de noemer 'Nieuwsstromen', Mozilla Firefox onder de noemer 'Live Bookmarks', het email programma Thunderbird onder 'News en Blogs', Safari en Internet Explorer 7. Ook zijn er online feed-lezers, die het mogelijk maken vanaf elke computer je persoonlijke webfeeds te bekijken.

Je kopieert het feed-adres (rechtsklikken op het feed-icoontje en kies 'koppeling kopieren') en plakt dit adres in je RSS-lezer. En klaar is Kees. Jouw RSS-lezer controleert periodiek de feed op vernieuwingen en meldt dit dan aan jou als gebruiker. Je kan op dat moment beslissen of je dan naar die website toegaat om het hele onderwerp te lezen.

 

Het feed-adres van Challenge: http://feeds.feedburner.com/jongerenkoor

 


Gebruikte bronnen

Zoek binnen de Challenge websites

Volg ons op:

Facebookpagina Challenge

Navigatie

| FAQ | Contact | Sitemap | Privacy (!) | Pagina afdrukken

Interkerkelijk Jongerenkoor Challenge arrow Problemen of suggesties? We horen dit graag van je! arrow Translate this page

Challenge is een Christelijk koor / gospelkoor uit Dordrecht
Deze pagina is bijgewerkt op woensdag 30 november 2011 om 12:44:29 uur

Page generated in 0,004239 seconds,  x

CheckStat