Over Challenge

Het Interkerkelijk Jongerenkoor Challenge is een koor uit Dordrecht (Dubbeldam) voor jongeren in de leeftijd tussen de 16 en 30 jaar. Dit koor bestaat uit een wisselend aantal zangers (m/v), een band van 5 leden, een geluidsman en een dirigent. Ondanks het feit dat het koor interkerkelijk is, zingt Challenge voornamelijk tijdens diensten in PKN-gemeenten. Per jaar werkt het koor ongeveer 8 keer mee aan kerkdiensten.

Challenge streeft ernaar het repertoire vernieuwend te houden ten opzichte van andere jongerenkoren om zo fris en enthousiast te blijven. Het koor zingt 3 tot 6 stemmig en wordt versterkt door haar eigen geluidsinstallatie.

Stemmen

Challenge zingt 3 tot 6 stemmig met de volgende stemsoorten: 1e sopraan, 2e sopraan, 1e alt, 2e alt, tenor en bas.

Band

Het Interkerkelijk Jongerenkoor Challenge wordt begeleid door een eigen band die gebruik maakt van de volgende instrumenten: piano, bas, gitaar, keyboard en drums. De band repeteert, net zoals de zangers, elke zondagavond en bestaat geheel uit amateur-muzikanten.

 

Geschiedenis

De manier waarop Challenge nu zingt is te danken aan een jarenlang groeiproces, waarin er door elke dirigent nieuwe aspecten aan het koor zijn toegevoegd.

Oprichting

In 1971 wordt het Hervormd Jeugdkoor Dubbeldam opgericht en staat dan onder leiding van Albert Dekker. Het koor is op dat moment gelieerd aan de Hervormde gemeente 'De Wijnstok' in Dubbeldam. Het koor zingt voornamelijk eenvoudige Nederlandstalige nummers en breidt de band langzaamaan uit van piano en fluit, naar (op het maximum) 6 bandleden.

Zuiverheid

Na de dirigent Jan Littig neemt zijn dochter Els Littig het roer over en wordt er enige tijd later besloten het koor om te vormen naar een interkerkelijk koor. Vanaf dat moment is het Interkerkelijk Jongerenkoor Challenge een feit. Els besteedt veel aandacht aan stemvorming en toonzuiverheid. Er wordt een overstap gemaakt van Nederlandstalig repertoire naar Engelstalige nummers, veelal van de Continental Singers. Tijdens het dirigentschap van Els gaat Challenge voor de eerste keer de muziekstudio in, wat resulteert in een muziekcassette.

Ritme

Els wordt opgevolgd door Harry Geurts. Harry besteedt heel veel aandacht aan ritme en het vasthouden van één tempo en 'groove'. Het repertoire wordt langzamerhand vervangen door nummers van het Oslo Gospel Choir dat in deze periode erg populair en vernieuwend is. Challenge fungeert in deze periode voor het eerst als achtergrondkoor tijdens een groot concert van Ingmar Olson in Boskoop.

Gospel

Vervolgens neemt Liesbeth Peroti het stokje over. Zij werkt voornamelijk aan enthousiasme en uitstraling en er worden enkele échte negro-gospels aan het repertoire toegevoegd. Onder de leiding van Liesbeth schuift het geluid van Challenge een beetje op in de richting van black-gospel.

Uitstraling

Door haar vertrek naar Suriname wordt in 1996 Marc Potters aangetrokken als dirigent. Hij zorgt er gedurende 10 jaar voor, dat Challenge zich meer in het geloof gaat verdiepen, zowel tijdens de repetities als tijdens uitvoeringen. Zijn enthousiasme voor het geloof werkt door in het koor en naar buiten. Challenge wordt onder Marc meer een praise-koor dat plezier en enthousiasme uitstraalt. Het repertoire wordt uitgebreid met een flink aantal opwekkingsnummers die door Marc voor Challenge worden gearrangeerd. Daarnaast worden nieuwe nummers van Israel Houghton, Reuben Morgan en Kirk Franklin toegevoegd.
Challenge gaat opnieuw de studio in. Dit keer de studio van het conservatorium in Den Haag. Wederom levert dit een muziekcassette op.
In deze periode doet Challenge voor het eerst mee aan een korenfestival en wint het koor de publieksprijs. Deze prijs is de aanzet voor de eerste CD die Challenge opneemt: Let's Go! (2001)
Het laatste concert onder de leiding van Marc heeft geresulteerd in de eerste live-CD van Challenge: A Lovely Day (2007).

Stemverhoudingen

In 2006 wordt Marc opgevolgd door Severin van Dijk. Hij heeft de draad weer opgepikt van het stemvormen en het stemvast zijn. Ook wordt veel aandacht besteed aan de stemverhoudingen tussen de partijen waardoor een beter evenwicht ontstaat. Langzaamaan worden wat moeilijkere nummers aan het repertoire toegevoegd, waarvan de meeste Engelstalig zijn.
Challenge doet mee als achtergrondkoor voor o.a. de zangeres Sharon Kips tijdens een groots opgezet pinksterconcert in Alblasserdam. Tijdens het dirigentschap van Severin wordt de derde CD van Challenge opgenomen: Tribute to God (2011). Severin blijft tot aan de zomerstop 2012 dirigent van Challenge.

Mix

In augustus 2012 waagt oud-lid Paul Zoetemeijer de sprong en volgt Severin op. Veel aandacht komt te liggen op geloof, ritme, repertoire van Nederlandse bodem, performance en uitstraling om, als het kan, tot een mix te komen van alle voorgangers.

 

Jubilea

2011 was voor Challenge een jubileumjaar in verband het 40-jarig bestaan van het koor.
In 2016 bestaat Challenge dus 45 jaar en in 2021 zal het 50-jarig jubileum gevierd kunnen worden.

Zoek binnen de Challenge websites

Volg ons op:

Facebookpagina Challenge

Navigatie

| FAQ | Contact | Sitemap | Privacy (!) | Pagina afdrukken

Interkerkelijk Jongerenkoor Challenge arrow Problemen of suggesties? We horen dit graag van je! arrow Translate this page

Challenge is een Christelijk koor / gospelkoor uit Dordrecht
Deze pagina is bijgewerkt op maandag 3 oktober 2016 om 22:46:30 uur

Page generated in 0,004657 seconds,  x

CheckStat